Minőségbiztosítás

A hatékony vezetés és fejlődés kulcsa a megfelelő irányítási rendszer/rendszerek kiválasztása, bevezetése és fenntartása. Egy jól alkalmazott rendszer fontos stratégiai tényező, amellyel garantálható a folyamatos és biztos minőség, vevőközpontúság, legyen szó akár termékről vagy szolgáltatásról. Emellett szabályozza és felülvizsgálja a cég működését, ami hozzájárul a teljesítmény növeléséhez. 

HACCP rendszer

A HACCP egy mozaikszó, rövidítés: Hazard Analysis Critical Control Point (Veszélyelemzés Kritikus Szabályozási Pont). Ez egy nemzetközileg elfogadott módszer, amelynek célja az élelmiszerbiztonság megteremtése a lehetséges kockázatok, veszélyek beazonosításával és értékelésével. A HACCP segítségével kialakítható egy szabályzó rendszer, mely elsősorban a megelőzésre fókuszál. 

ISO 9001

Az ISO 9001 szabvány egy olyan minőségirányítási rendszer, amelynek célja olyan rendszer kialakítása, ahol a különböző működési folyamatok jól szabályozottak, ellenőrizhetőek és dokumentálhatóak, továbbá folyamatosan fejleszthetőek. A szabványt alkalmazó szervezet feladata, hogy a szabvány által meghatározott általános érvényű irányelvek alapján kiépítse saját minőségirányítási rendszerét.

ISO 14001

Az ISO 14001 szabvány célja, hogy az alkalmazó szervezet a szabvány irányelveit követve biztosítani és bizonyítani tudja a környezet iránti elkötelezettségét, illetve a környezeti hatások csökkentésére tett törekvéseit. A rendszer kiépítésével és működtetésével garantálni tudja a társadalmi normáknak való megfelelését. 

Global G.A.P.

A Global G.A.P. egy nemzetközi szabvány, amely szabályozza a mezőgazdasági szereplők tevékenységeit, folyamatait (növénytermesztés, állattenyésztés, kereskedelem), illetve magába foglalja a Jó Mezőgazdasági Gyakorlat követelményeit. A rendszer kiépítése és tanúsítása során 2 opció közül lehet választani: 

1. opció - Egyéni termelő

2. opció - Termelői csoport 

Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy

A KMÉ egy olyan védjegyrendszer, amely egyszerre utal az élelmiszerek biztonságára, minőségére és a fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartó gyártási folyamatokra. Két kategóriája érhető el: KMÉ- és KMÉ arany fokozat. A KMÉ-védjegyeket viselő termékek magasabb minőségi kritériumoknak felelnek meg. Az arany fokozatú védjegy a jók közül is a legjobbakat jelzi, amelyre nem a gyártók nevezhetik termékeiket, hanem egy komplex vizsgálati folyamat végeredményeként a Nébih emeli ki a termékeket.

Forrás és bővebb információk:  https://kme.hu/ 

IFS (Nemzetközi Élelmiszer Szabvány)

Az IFS egy nemzetközileg elfogadott élelmiszerbiztonsági követelményrendszer, mely tanúsítható, ezzel igazolva a kereskedelmi láncok megfelelőségét. Magába foglalja a HACCP, GHP és GMP előírásait és ellenőrzési szempontjait. Egységes értékelést tesz lehetővé a beszállítók minősítésére, illetve segíti az élelmiszerbiztonsági lánc fenntartását és nyomonkövethetőségét.